sobota 29 stycznia 2022 imieniny Franciszka i Zdzisława 1860 - Urodził się Antoni Czechow, pisarz rosyjski
Do końca roku pozostało: 0 dni
Przedmioty zawodowe
Interaktywna mapa szkół
Język polski Historia WOS Sztuka (plastyka i muzyka) Języki obce Religia i etyka
Matematyka Fizyka i astronomia Chemia Biologia Przyroda Geografia Technika Informatyka
Przedmioty zawodowe WF Ścieżki edukacyjne Wychowanie przedszkolne Nauczanie zintegrowane Więcej

Witaminy jako składnik pożywienia

Scenariusz lekcji powtórzeniowej z przedmiotu "Podstawy żywienia człowieka" przeznaczony do realizacji w szkołach ponadgimnazjalnych. Na zajęciach uczniowie przypominają sobie pojęcia i klasyfikację witamin, ich nazwy chemiczne oraz rolę ważniejszych witamin w organizmie człowieka.
Artykuły

Powtórzenie wiadomości o składnikach mineralnych

Scenariusz zajęć realizowanych w ramach przedmiotu zawodowego "Podstawy żywienia człowieka" w klasach o profilu gastronomicznym. Scenariusz ten można z powodzeniem zastosować także na lekcjach biologii (zarówno w gimnazjum jak i w liceum - różnicując wymagania) lub na lekcjach przeznaczonych do dyspozycji wychowawcy np. przy realizacji tematyki prozdrowotnej.

Powtórzenie wiadomości o węglowodanach, tłuszczach i białkach

Scenariusz lekcji z przedmiotu "Podstawy żywienia człowieka" przeznaczony do realizacji w klasach o profilu techniczno-technologicznym, w szkołach średnich. Lekcja wzbogacona krzyżówkami. 

Witaminy jako składnik pożywienia

Scenariusz lekcji powtórzeniowej z przedmiotu "Podstawy żywienia człowieka" przeznaczony do realizacji w szkołach ponadgimnazjalnych. Na zajęciach uczniowie przypominają sobie pojęcia i klasyfikację witamin, ich nazwy chemiczne oraz rolę ważniejszych witamin w organizmie człowieka.

Składniki mineralne – podział i rola w organizmie

Lekcja powtórzeniowa z przedmiotu "Podstawy żywienia człowieka" przeznaczona do realizacji w szkole ponadgimnazjalnej. Do scenariusza dołączona jest prezentacja na temat składników mineralnych.

Ciasta wyrabiane w naczyniu

Scenariusz zajęć edukacyjnych dla uczniów szkół ponadgimnazjalnych z przedmiotu technologia gastronomiczna z obsługą konsumenta.

Ciasto ziemniaczane

Scenariusz zajęć edukacyjnych z przedmiotu "Technologia gastronomiczna z obsługą konsumenta". Zajęcia mają na celu zapoznanie uczniów ze składnikami i sposobem wykonania ciasta ziemniaczanego oraz z różnymi sposobami jego formowania i zastosowania.

 
Nasi partnerzy:
MEN SchoolNet eTwinning Związek Powiatów Polskich PCSS
Cisco OFEK Przyjazna Szkoła Fundacja Junior FIO CEO
Parafiada net PR Orange IMAX Cinema City WSP TWP
IMAGE PPI-ETC ArcaVir Master Solution Device


Projekt Polski Portal Edukacyjny Interkl@sa
powstał i był realizowany w latach 2000-2011 dzięki wsparciu
Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności.

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Prywatności".


Pytania i uwagi: portal@interklasa.pl

Regulamin portalu /  Polityka prywatności /  Ochrona własności intelektualnej /  Zasady korzystania / 
Wyłączenie odpowiedzialności /  Biuro prasowe /  Zasady współpracy /  Redakcja /  Kontakt

Przejdź na stronę ucznia Przejdź na stronę nauczyciela Przejdź na stronę rodzica Certyfikat sieciaki.pl Przyjazna strona kidprotect.pl