sobota 22 stycznia 2022 imieniny Anastazego i Wincentego 1863 - Wybuch powstania styczniowego
Do końca roku pozostało: 0 dni
Przyroda
Interaktywna mapa szkół
Język polski Historia WOS Sztuka (plastyka i muzyka) Języki obce Religia i etyka
Matematyka Fizyka i astronomia Chemia Biologia Przyroda Geografia Technika Informatyka
Przedmioty zawodowe WF Ścieżki edukacyjne Wychowanie przedszkolne Nauczanie zintegrowane Więcej
Powtórzenie wiadomości o węglowodanach, tłuszczach i białkach

Wskazówki metodyczne

Dla grupy tworzącej mapę mentalną – węglowodany przygotowano następujące pojęcia: cukry proste, cukry złożone, glukoza, fruktoza, galaktoza, mannoza, dwucukry, wielocukry, laktoza, sacharoza, maltoza, skrobia, dekstryny, glikogen, błonnik, pektyny, rozpuszczają się w wodzie, nie rozpuszczają się w wodzie, mają słodki smak, nie mają słodkiego smaku, karmelizują, ulegają fermentacji, źródło energii, materiał zapasowy, regulują skład flory bakteryjnej przewodu pokarmowego, wspomagają perystaltykę jelit.

Dla grupy tworzącej mapę mentalną – tłuszcze
przygotowano następujące pojęcia: glicerydy, gliceryna, kwasy tłuszczowe, tłuszcze roślinne, tłuszcze zwierzęce, oleje, masło, smalec, łój, tłuszcze proste, tłuszcze złożone, sterole, cholesterol, ergosterol, HDL, LDL, nierozpuszczalne w wodzie, rozpuszczalne w rozpuszczalnikach organicznych, tworzą emulsje, chłoną łatwo zapachy, jełczeją, rozpuszczalniki witamin, dostarczają energii, źródło NNKT, materiał zapasowy.

Dla grupy tworzącej mapę mentalną – białka
przygotowano następujące pojęcia: aminokwasy, polipeptydy, proste, złożone, egzogenne, endogenne, pełnowartościowe, niepełnowartościowe, produkty roślinne, produkty zwierzęce, grupa prostetyczna, albuminy, globuliny, gluteliny, prolaminy, skleroproteidy, nukleoproteidy, lipoproteidy, glikoproteidy, chromoproteidy, fosfoproteidy, kwasy nukleinowe, tłuszcze, węglowodany, metale, PO43-, właściwości koloidalne, koagulacja, denaturacja, wysalanie, wartość biologiczna, niedobory białka, nadmiar białka, odbudowa komórek i tkanek, budulcowa, regulująca (enzymy, hormony), bilans azotowy.


W drugim ćwiczeniu wykorzystano połączenia następujących pojęć z procesami:

FOTOSYNTEZA - proces przebiegający przy udziale światła w zielonych częściach roślin w wyniku reakcji dwutlenku węgla z wodą.

CHOLESTEROL - związek chemiczny potrzebny do tworzenia kwasów żółciowych, składnik nerwów, tkanki mózgu, ścian komórkowych.

NNKT - zapobiegają gromadzeniu się cholesterolu w tkankach organizmu.

HDL - zwany „dobrym cholesterolem” chroni przed zawałem, miażdżycą.

LDL - zwany „złym cholesterolem” sprzyja miażdżycy.

JEŁCZENIE - proces przebiegający w tłuszczach pod wpływem światła, temperatury, wilgoci, drobnoustrojów.

AKROLEINA - związek powstający podczas niewłaściwego przebiegu procesu smażenia.

KLEIKOWANIE SKROBI - tworzenie kisielu, zagęszczanie zup, sosów.
 
WYSALANIE BIAŁKA - konserwacja śledzi i innych rodzajów mięsa.

TWORZENIE EMULSJI - produkcja majonezów, kremów.

DENATURACJABIAŁEK - gotowanie, pieczenie, smażenie mięsa, jaj, kwaśnienie mleka.

PRZEKSZTAŁCENIE CUKRÓW W ETANOL - produkcja spirytusu, wina, piwa

HYDROLIZA - odczuwanie słodkiego smaku podczas żucia SKROBI skórki chleba lub produkcja sztucznego miodu.

OGRZEWANIE STOPIONEJ SACHAROZY - powstawanie karmelu












Autor: Barbara Jackowska
Komentarze + Dodaj komentarz
Zapraszamy do wyrażania opinii, redakcja portalu Interklasa.
 
Nasi partnerzy:
MEN SchoolNet eTwinning Związek Powiatów Polskich PCSS
Cisco OFEK Przyjazna Szkoła Fundacja Junior FIO CEO
Parafiada net PR Orange IMAX Cinema City WSP TWP
IMAGE PPI-ETC ArcaVir Master Solution Device


Projekt Polski Portal Edukacyjny Interkl@sa
powstał i był realizowany w latach 2000-2011 dzięki wsparciu
Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności.

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Prywatności".


Pytania i uwagi: portal@interklasa.pl

Regulamin portalu /  Polityka prywatności /  Ochrona własności intelektualnej /  Zasady korzystania / 
Wyłączenie odpowiedzialności /  Biuro prasowe /  Zasady współpracy /  Redakcja /  Kontakt

Przejdź na stronę ucznia Przejdź na stronę nauczyciela Przejdź na stronę rodzica Certyfikat sieciaki.pl Przyjazna strona kidprotect.pl